onsdag, december 21, 2016

Thyselius: SVT sprider Kremls myter

Varför gör sig Sveriges Television än en gång till megafon för Putinregimen? Det undrar Erik Thyselius, ledarskribent i Barometern, apropå dokumentären Rysslands återkomst som sändes i söndags.

 Som Thyselius påpekar: "Att få en inblick i hur Moskva ser på omvärlden är onekligen intressant och man kan argumentera för att även det perspektivet bör lyftas fram i syfte att bättre förstå drivkrafterna hos Putin och de män han omger sig med. Problemet är att denna världsbild inte problematiseras över huvud taget. Tvärtom gör dokumentären allt för att bekräfta den; ingen av de statsvetare, politiker eller journalister (varav en jobbar på propagandakanalen Russia Today (RT) utan att detta varudeklareras) - kan sägas bidra med andra perspektiv än de som är påbjudna i Kreml."

Läs hela Thyselius analys här.

Filmen är i sig ett utmärkt åskådningsexempel på hur rysk desinformatsia skickligt kan utnyttjas för genomslag i propagandan. Med hjälp av en fransk filmare och franska kommentatorer ges en bild av hur västvärldens - "liberalismens" - ondska har tvingat fram en reaktion från Kreml. Alla myterna och lögnerna finns med - utan efterdebatt eller invändningar.

Om denna hyllning till den ryska revanschsimen - "vi är ett vinnarfolk, det finns i våra gener" (Putin) - hade producerats av Leni Riefenstahl och sänts i rysk tv skulle ingen ha reagerat. Men nu är det Sveriges Television som lånar ut sin legitimitet till en skildring av hur det enade ryska folket har rest sig i kamp mot Hitler, Nato, hela väst och Goldman Sachs (!) som orsakade Sovjetunionens sammanbrott och som nu under ledning av fredsfursten Putin, omgiven av glada barn, befriar Syrien från västs ondska.

Det vore parodiskt om det inte vore så allvarligt.

Se eländet själv på SVT Play!

Nu i ett massförstörelsevapen nära dig (SVT Play)