tisdag, september 06, 2016

USA: Kampen hårdnar

Det är inte över förrän det är över, som det heter i det stora landet. Med snart bara 8 veckor kvar på den amerikanska presidentvalskampanjen är det logiskt att det jämna läget i de ännu oavgjorda delstaterna leder till rätt spretiga resultat i de många opinionsmätningrna. Clintons ledningar ligger inom sådana knappa marginaler att fortfarande allt kan hända och det stora osäkerhetsmomentet är som vanligt mobiliseringsförmågan - kommer de som säger sig sympatisera med respektive kandidat verkligen att masa sig iväg på valdagen? Är svarta män lika motiverade att stödja en vit kvinna som när de var högmobiliserade för Obama?

En annan spänningsskapande faktor är SD-relaterad; inför det senaste svenska valet hade flera institut problem med att väga in dem som inte svarade ärligt i mätningarna, och man kan tänka sig att något liknande kan tynga även Trumps siffror just nu; man vill inte svara Trump i intervjuerna på grund av skämmigheten.

När valmatematiken nu börjar glida över från nationella procent till elektorer per delstat ökar också spänningen, särskilt om man som vissa institut har övergått till att ta med även de grönas Jill Stein och libertarianernas Gary Johnson, varav den senare ser ut att få påverkan i vissa delstater där han når uppåt 15 procent. Det adderar till Trumps grundproblem - att det inte räcker med stöd från vita män. Det räckte inte för Romney för fyra år sedan och Trump måste vinna 60 fler elektorer än Romney genom stöd från andra väljarkategorier.

Den senaste stora undersökningen i Washington Post visar dessutom att det är helt jämnt i Texas som tidigare ansågs vara Trumps säkraste fäste. Å andra sidan går Trump bättre än väntat i rostbältet. Summa ger det båda kandidaterna 20 vunna stater vardera, och tio kvar att slåss om. Men Clinton har fortfarande ett klart övertag i antal "säkra" elektorer, 244-126, dock inte längre absolut majoritet (270). Vadhållarna har fått svårare att sätta oddsen och så lär det se det ut framöver, nya skandaler oräknade.

Ännu en 50-statsmätning bekräftar bilden, fast med större marginaler för Clinton, 321-195. Det gör enstaka procentmätningar, typ CNN:s senaste med Trump i ledning (45-43), mindre representativ. Den säkraste mätningen alla kategorier är den som ger båda kandidaterna minus i förtroendebalans, där Clintons netto nu ligger på -14 (41 procent positiva, 55 procent negativa), medan Trump nettar osannolika -21 (37 procent positiva, 58 procent negativa), enligt RealClearPolitics

1999 var hon Fist Lady, här med Socks och Buddy