måndag, augusti 29, 2016

USA: Nu har Clinton egen majoritet

Ännu är det någon vecka tills presidentvalrörelsen drar igång på allvar i USA, men för den som följer elektorsförändringarna delstat för delstat kan noteras att Hillary Clinton leder med betryggande marginal - för första gången över gränsen 270 röster.

Om det vore val idag, alltså, och det är det ju inte. På två månader kan mycket hända; under åtal för någon skandal kan det ju bli svårt att gå i mål även för henne.

Valforskaren Larry Sabato ser i sin spåkula att flera tidigare jämna svingstater nu väger över till hennes fördel efter Trumps många högerextrema utspel där han kränker just de grupper han behöver vinna för att ha en chans. Det verkar finnas ett mönster i den taktiska galenskapen som är kontraproduktivt; även när han identifierar något som många väljare uppfattar som ett reellt problem blir det allt svårare för dem att se en röst på Trump som lösningen. Protestmotivet räcker inte på valdagen.

Senast i Sabatos ranking är det New Hampshire som har svängt över i Clintons favör vilket gör ställningen ännu mer ojämn, 348-190, med flera sydstater som tidigare varit säkra republikanska fästen på väg att skifta färg.

Rörelseriktningen i Sabatos bedömningar bekräftas av institutet Ipsos som anger Clintons övertag till 295-171, efter en annan viktning av osäkra och antaganden om röstvilja, olika för olika grupper.

Någon motrörelse till Trumps fördel är svår att spåra i några mätningar, särskilt i sådana som också väger in libertarianska partiets Gary Johnson som tredje alternativ på uppgång på Trumps bekostnad.