måndag, augusti 22, 2016

President Kallas - eller Kaljurand?

Den 29 augusti kan Estland få en ny president. Efter två perioder och maximala tio år har Toomas Hendrik Ilves gjort sitt – med den äran. 25 år efter frigörelsen 1991 ska republikens fjärde president tillsättas, i en stabil tradition där Lennart Meri, Arnold Rüütel och Ilves lotsat landet in i det post-sovjetiska Europa, efter 2004 som medlem i EU och Nato.

Även om posten är rent representativ kan innehavaren påverka politiken genom sin person, vilket Ilves visat i utrikes- och säkerhetspolitiken. Med tanke på den ryska revanschismen saknar det inte betydelse vem hans efterträdare blir.

Opinionsmätningarna under våren har visat att utrikesminister Kaljurand (oberoende) samlat mest stöd, 25-30 procent av väljarkåren, följd av den ryskstödde centerledaren Edgar Savisaar och Reformpartiets Siim Kallas, tidigare premiärminister och EU-kommissionär i tio år, på ungefär halva nivån.

Den speciella valproceduren inbjuder till kohandel. Om ingen kandidat når två tredjedelar av rösterna i första omgångens tre röstningar i riksdagen går de två huvudkandidaterna vidare till en ny omröstning i en elektorsförsamling den 24 september där allt kan hända. Ilves valdes 2006 i fjärde rundan med stöd av 174 av 345 elektorer.

Kaljurand ställer inte upp i riksdagens omröstningar och Savisaars parti har nominerat den mindre kända Mailis Reps, Europarådsdelegat och tidigare utbildningsminister. En mediegallup (Postimees) bland riksdagsledamöterna visar att Kallas och Reps utan egen absolut majoritet går vidare till omvalet dagen efter, medan den konservative kandidaten Allar Joks kritiseras av förre premiärministern Andrus Ansip för att i sin roll som advokat ha företrätt utländska intressen (bland annat Gazprom), vilket knappast stärker hans kandidatur.

För egen del har jag goda erfarenheter av Kallas, ung ordförande i Estlands LO vid övergången till demokrati och marknadsekonomi under befrielseprocessen 1990-91, innan han blev riksbankschef. När jag tillsammans med Andres Küng startade ett Market Economy Center i Tallinn var det med liberalen Kallas hjälp vi kunde hyra lokaler i LO-skrapan för att starta utbildning av studenter i modern ekonomi med hjälp av svenska professorer.  Dock mötte han kritik i kampen om premiärministerposten för några år sedan och avstod den striden.

Enligt Postimees uppskattning har Kallas säkrat flest röster, cirka 50 av 91 svarande av de 101 riksdagsledamöterna. Med Kaljurand med i leken ändras dock spelet i elektorsvalet. I nattens mörker kan allt hända när tjänster och poster förhandlas mellan partigrupperna. Ska Estland få sin första kvinna på presidentposten?

foto
Ska utrikesminister Marina Kaljurand efterträda
 president Ilves om någon vecka?