fredag, augusti 12, 2016

Pöbeln sänker Trump

Det är ingen ände på förfallet i Donald Trumps kampanj. Det är symtomatiskt att han talar om Clintons hjärnskada och att hans anhängare ropar att hon ska hängas offentligt. Man trodde inte att det var möjligt att gå längre än när Trump själv häromdagen antydde att anhängare till vapenlobbyn NRA borde ingripa mot henne, försiktigt formulerat i en så kallad dog-whistle = en ton som bara hundar hör.

Sådan hatpropaganda resulterade under Kennedy-åren och liknar de attacker som Ku Klux Klan riktade mot president Obama i förra valet. Eller högerextremisternas hets mot Yitzak Rabin i Israel innan denne mördades som statsminister, för att inte tala om Sarah Palins hets i förra valet mot demokraternas kandidater varav Gabrielle Giffords sköts.  Inte undra på att Secret Service bekräftar att man tvingats skydda en reporter på ett Trump-möte mot publiken.

Desperationen sprider sig uppenbarligen i denna pöbelkampanj, i takt med sjunkande siffror efter konventen. Presentationen av ett ekonomiskt program drunknade i nya hatutspel och sågades dessutom i sak av Wall Street Journal. Var femte republikansk sympatisörer säger sig vilja att Trump avbryter kampanjen, vilket bekräftar det som en mätning visade i onsdags; att Clintons mobilisering är betydligt högre och att gapet växer (94-87 säger att de säkert kommer att rösta på respektive kandidat).

Lägg därtill att splittringen bland republikaner enligt andra mätningar tar sig uttryck i växande stöd för libertarianernas Gary Johnson som visserligen inte kommer att vinna någon delstat men sänka Trumps siffror i de stater som ännu är oavgjorda.

Och då har ännu inte effekten av uppropet Republicans for Clinton hunnit få effekt; det finns potential för förstärkt ras i Trumps siffror när de anständiga lämnar. Sedan även flera sydstater börjat svikta i stödet för Trump ger spåmannnen Nate Silver nu Clinton 77 procents chans att vinna.

I NBC:ssenaste mätning (9/8) har Clintons övervikt för första gången blivit tvåsiffrig. Det mest intressanta är dock att bland Trumps stödtrupper sviktar nu även de evangelikala och framför allt de som utgjort hans legitima väljarbas, de lågutbildade där Clinton gått förbi.


  

Ändå finns det svenska röster som fortfarande talar om att vi måste ”förstå” att Trump företräder de marginaliserade, de som halkat efter. Men fler av dem vänder sig nu uppenbarligen till Clinton. Vi måste inte alls ”förstå” något om Trump, lika litet som Putin eller Erdogan, särskilt inte om det inte är sant.