torsdag, juli 14, 2016

Kommentar: Johnson, en Trump utan kepsen

Utnämningen av Boris de Pfeffel Johnson till Storbritanniens utrikesminister bekräftar att Theresa May har anträtt vägen till Little England. Det är stilenligt för de konservativa att belöna en man som ljög om Brexits konsekvenser, anser att EU är skadligt som Hitler, har förolämpat USA:s blivande president genom att likna henne vid "en sadistisk sjuksköterska vid ett mentalsjukhus" och för att tjäna tusen pund skrev följande dikt om Turkiets president Erdogans påstådda tidelag:

There was a young fellow from Ankara, 
Who was a terrific wankerer.
Till he sowed his wild oats, 
With the help of a goat, 
But he didn’t even stop to thankera.

Premiärminister May kanske ser detta som meriter i sin uttalade strävan att säga upp Europakonventionen om politiska fri- och rättigheter, grundbulten i Winston Churchills Europaråd.

Det innebär att Trumpismen har segrat även i det land som brukade åberopa "common sense" som nationalkaraktär. Detta är varken "common" eller "sense". Johnson borde klippa sig och skaffa ett riktigt jobb.

Den internationella kritiken mot utnämningen lät inte vänta på sig, vilket premiärministern måste ha räknat med. Den lokala pressen har också kommentarer, som nedan.