söndag, augusti 16, 2015

USA-valet: Det kan bli spännande, trots allt

Trots bättre tider och utrikesoffensiv har president Obamas förtroendesiffror inte utjämnats; snart inne på sista året i ämbetet har han fortfarande en majoritet av de amerikanska väljarna mot sig. I fyra mätningar den gångna veckan är fler missnöjda än nöjda med hans arbete (job approval), med störst negativ balans hos Fox News, 42-51 (- 9) medan Gallup, Rasmussen och Ipsos redovisar 4-5 procents underläge.

Det är förvisso en förbättring jämfört med när förtroendegapet var som störst, i slutet av 2013 (-15), men ändå en fingervisning om stämningsläget inför valet av efterträdare. Det är inte självklart att det gynnar Hillary Clinton att identifieras som Obamas utrikesminister, även om det är långt kvar till valdagen i november nästa år.

Vad som borde bekymra henne desto mer är de mätningar som nu visar det tidigare otänkbara: att hon skulle kunna förlora något av de första primärvalen. På nationell nivå leder hon fortfarande överlägset bland demokraternas kandidater, men samlar bara ungefär hälften bakom sig, i Fox mätning t o m mindre. I New Hampshire leder socialdemokraten Bernie Sanders enligt en mätning i veckan och ligger inom felmarginalen i flera andra. Ändå har rättsmaskineriet inte börjat mala kring hennes senaste skandaler med privat e-post och utländska pengar.

Än så länge visar mätningarna att hon skulle besegra alla republikanska kandidater, men gapet krymper i takt med att dessa blir kända för allmänheten. Bäst står sig Jeb Bush som även leder mot Clinton i någon mätning, medan den omtalade Donald Trump skulle göra den största förlusten.

Den ansedde opinionsforskaren Larry Sabato ser i sin spåkula, bloggen Crystal Ball, ett nytt toppnamn på den republikanska sidan efter den första debattomgången härom veckan: Ohios guvernör John Kasich, som Sabato nu rankar jämsides med kvartetten Bush, Cruz, Rubio och Walker. Framförallt påminner han om det faktum att även den som ser ut att vara i ledningen i början av valåret mycket väl kan tappa nomineringen när processen drar igång på allvar i vinter – som Giuliani 2008 och Gingrich 2012.

Mats Johansson är ordförande i den
utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld.