tisdag, maj 26, 2015

Jo, han blev nog faktiskt mördad

Gelsemium - så heter den nya ingrediensen i fallet Magnitskij.

Enligt nya bevis inför en undersökningsdomare i London härom dagen mördades 2012 ett av vittnena i fallet, Alexander Perepilichny, med detta gift från en kinesisk planta. Denne investeringsbankir från Moskva hade 2009 flytt landet efter mordet på Sergej Magnitskij för att vittna utomlands, bland annat i Schweiz, och var en källa till uppgifter i målet mot högt uppsatta ryska makthavare som fortfarande drivs av William Browder, som ännu inte är mördad.

Perepilichny berättade om dödshoten som till sist hann ikapp honom; en morgon under en joggingtur 2012 utanför sitt gods i Surrey föll han död ner. Den lokala polisen hävdade att det berodde på en hjärtattack, vilket 44-åringens omgivning inte trodde på. Efter tre års fortsatta expertundersökningar hittades spår av det ovanliga giftet i nya obduktioner, utförda på uppdrag av familjens advokater.

Även i Frankrike utreds fallet på nytt, med anledning av att den mördade före mordet deltog i ett möte med ryssar där. Det påminner om mordet på Alexander Litvinenko, den avhoppade KGB/FSB-översten som förgiftades med polonium i tekoppen i London 2006.

Mer läsning i Daily Mail.

Ny läsning om försvarets ekonomi i Säkerhetsrådets blogg på Svenska Dagbladets nätsajt SvD.se. I dagarna görs hela sajten om och under ombyggnaden kommer inte Säkerhetsrådet att synas på ”ettan” men finns ändå att läsa varje dag med nya inlägg på sin egen sida.


Sergej Magnitskij mördades i Moskva 2009.