lördag, februari 28, 2015

Artikel: Mordet på Boris Nemtsov (SvD)Som Boris Nemtsovs svenske förläggare var det ett nöje att samarbeta med den ryske oppositionsledaren. Vi hade träffats på konferenser och jag fattade tidigt att han var en farlig utmanare till Putin om makten; inte i fråga om organisation men när det gällde personligt mod och vilja. Tillsammans med en rad likasinnade liberaler försökte han oupphörligt samla kritiskt tänkande ryssar för att visa att det fanns ett annat Ryssland än Putins.

Tillsammans publicerade vi efter vissa förlagsmödor en översättning från ryska/engelska av hans pamflett om korruptionen under Putin på tankesmedjan Frivärld, där hans framträdande i samband med lanseringen blev en succé med god publicitet.

Boris gjorde det med ett leende. Men han visste att det fanns ett pris på att utmana härskaren. Nu har han betalat detta pris, som Anna Politkovskaja och många andra.

En längre kommentar finns på Säkerhetsrådets blogg.

Texten i Nemtsovs bok (ovan) tillsammans med videos från hans framträdanden i Stockholm hos Frivärld finns nu att ta del av på tankesmedjans hemsida.

Läs även Edward Lucas kommentar till mordet på en blogg hos tankesmedjan CEPA.