tisdag, december 23, 2014

Alla var där (DN 150)

Det var ett fint kalas i Stadshuset i måndags kväll: familjebjudning, firmafest, branschgala i Nobelklass.

Som det anstår familjen Bonnier bjöds det bästa både av spis och underhållning, ett värdigt evenemang signerat Micael Bindefeld. Närmare 900 personer trängdes i Blå hallen och Gyllene salen under värdskap av Carl-Johan Bonnier, Gunilla Herlitz och Peter Wolodarski. Den senare gjorde ett bejublat framträdande i en kortfilm om jakten på en tappad prenumerant som efter hembesök och ett löfte om Namn och Nytts eviga liv återupptog prenumerationen.

Så ska dom tas, de klentrogne som nu överger papperstidningen - civilisationens ryggrad - i mängd. Aldrig har väl stämningen i branschen varit så deppig som detta år, och aldrig har en symbolisk markering av framtidstro kommit i så rättan tid som Dagens Nyheters 150-årsfirande.

Till den goda stämningen bidrog utöver ett magnifikt fyrverkeri och många smokingar artister som Barbara Hendricks, Lisa Nilsson, Orphei Drängar, Sissela Kyle med flera - för att inte tala om Robert Fux som Herbert Tingsten, den som mer än någon annan kommit att personifiera DN genom halvannat sekel.

Men det som framförallt värmde i vinterkylan var signalen om ett Bonniers som trots kärva tider tar nya tag för att utvecklas i den nya sköna medievärlden. Där finns efter år av felsatsningar och strukturproblem i koncernen både muskler och hjärna. Man kan bara önska lycka till på färden - som f d gästskribent i DN och mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet, stolt över inbjudan.

Författaren Lena Anderssons tacktal kunde uppskattas av många av oss 40-åriga prenumeranter:
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/for-att-vara-150-ar-du-ratt-pigg