fredag, november 21, 2014

Seminarium: Nya fakta om Stasi (Frivärld)


”Spionen som hamnade i kylan” heter Ryszard Solarzs dokumentärfilm om Alexander Radler, den Stasispion som avslöjades för en tid sedan på sin post som präst i Svenska kyrkan och professor i Umeå.
 
Den 4 december kl 20 visas filmen i SVT2, men i onsdags (19/11) kunde hundra deltagare vid Frivärlds Stasiseminarium (fullsatt) ta del av klipp och professor Anders Törnvalls kommentarer kring fallet. Han redovisade också delar av de fakta han funnit under sin forskning i tyska arkiv kring det omfattande program för infiltration i den svenska skolvärlden som Stasiregimen genomförde. Om detta publicerar han en rapport i vinter hos Frivärld.

– Att döma av Törnvalls forskning var infiltrationen i den svenska skolvärlden större än vi tidigare känt till säger Mats Johansson, ordförande för tankesmedjan Frivärld.

Professor Lennart Stenflo berättade om sina erfarenheter som forskare i plasmafysik i Moskva och de KGB kontakter som förekom.

Professor Birgitta Almgren talade om de stora svårigheterna för forskningen att ta reda på sanningen om DDR:s infiltration i Sverige. Hon är den enda svenska forskaren som har fått tillgång till Stasis arkiv om svenska agenter och spioner. Birgitta Almgren är belagd med tystnadsplikt och berättar att hon tvingats förstöra anteckningar som hon fört i samband med sin forskning.

Axess-TV filmade seminariet och återger anförandena av Anders Törnvall och Birgitta Almgren här: http://axess.se/tv/player.aspx?id=4275


Programmet sänds i den ordinarie kanalen 27 december, repris dagen därpå.