onsdag, oktober 08, 2014

Seminarium: Putins taktiska kärnvapen (Axess TV)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åter från Natoresa till Bryssel med Frivärlds ungdomsdelegation (se bilden) noterar jag att oljepriset sjunker ner mot 90 dollar, vilket är mycket bra om det håller i sig, med tanke på sjunkande intäkter till Putins rustningsprogram.
Det senare var ämnet för ett seminarium i Axess TV:s regi härom veckan; ”I krigets skugga”. Inledare var Johan Wiktorin som ju vet det mesta som behöver vetas för att hamna rätt i analysen och undgå rollen som ”nyttig idiot”. Programmet kan ses här, inklusive min fråga om Putins taktiska kärnvapen (25:37):

http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=976

Från nyhetsflödet ska också Lettland gratuleras; den borgerliga regeringen Straujuma vann majoritet i söndagens parlamentsval och klarade utmaningen från Putinlojala partier som gick sämre än väntat. Särskilt för Moskvastödda rysspartiet Harmoni var det åter ett bakslag. Det kan försvåra nya ryska provokationer. The Economist kommenterar:

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2014/10/latvias-election

Även från Finland rapporteras en glad nyhet i det att den parlamentariska utredningsgrupp som försvarsminister Haglund tillsatte 2013 för att utreda Försvarsmaktens långsiktiga utmaningar slår fast att det krävs satsningar på försvarsmateriel, några miljarder till 2020; hybridkrigföring kräver förband med höjd beredskap, en snabbinsatsstyrka. Valet i vår avgör saken, men det råder bred enighet mellan partierna om att det är ett nytt säkerhetsläge efter det ryska angreppet på Ukraina. Rapporten här (på svenska):
Fallet med den av Ryssland nyligen kidnappade estniske soldaten på estniskt territorium belyses initierat av en kommentator vid tankesmedjan ICDS i Tallinn: