torsdag, september 25, 2014

Instabilt Ryssland hot mot Putin (Levada)

Levadacentret, det närmaste man kommer en seriös opinionsmätare i Ryssland, har publicerat siffror från augustimätningen. I presidentvalsfrågan visar det sig att Putins stöd inte är så kompakt som bilden i medierna ger sken av.

Visserligen har hjärntvätten/propagandan tagit tillvara krigsentusiasmen så att mer än hälften av de intervjuade säger att de skulle rösta på honom om det vore val på nytt, en fördubbling under året. Alla andra tänkbara namngivna kandidater får enstaka procent och utgör ingen verklig konkurrens. Hur skulle de kunna det när medierna centralstyrs från Kreml, journalister misshandlas och civilsamhället utplånats?

Det intressanta är dock att mer än en tredjedel uppger att de inte vet om eller på vem de skulle rösta, i början av året mer än hälften. Det tyder på instabilitet. Kanske är det ett tecken i tiden, trots allt, att de första protesterna mot kriget hölls i helgen med tusentals deltagare som markerar att det finns ett annat Ryssland än Putins, låt vara nedtryckt.

Det kan förändras i takt med att likkistorna kommer hem från Ukraina, butikshyllorna åter gapar tomma, rubeln och börsen faller i värde och valutaflykten tilltar. Förhoppningsvis fortsätter även oljepriset falla.

http://www.levada.ru/eng/possible-outcome-presidential-and-parliamentary-elections