onsdag, augusti 06, 2014

USA: Sväng eller sving i valet?USA går snart till val igen, mellanårsval till kongress- och guvernörsval den 4 november. Just nu råder sommaruppehåll i träskvarma Washington, men kampanjmakarna studerar förstås de senaste opinionssiffrorna inför finslipningen av kampanjerna som startar efter Labor Day den 1 september.

Den stora klimatförändringen är långsiktig; det är ingen tillfällighet att president Obama i veckan noterade sina lägsta förtroendesiffror någonsin. Efter den knappa valsegern 2012 har han dalat i opinionen, från toppsiffran 60 procent 2009 till idag 40.
 
Frågan i mätningen, utförd av Hart för NBC/WSJ senaste veckan, lyder: "In general, do you approve or disapprove of the job Barack Obama is doing as president?". För ett år sedan var ställningen jämn: hälften nöjda, hälften missnöjda. Nu ger bara 40 procent godkänt, 54 procent underkänt.

Hela undersökningen finns här:

Presidentopinionen speglar även delvis stämningen inför kongressvalen, låt vara att helt andra faktorer avgör i valen regionalt och lokalt än nationellt, inte minst kandidaternas egna personligheter. Opinionsexperten Nate Silver, som spådde alla utgångar rätt i presidentvalet 2012, gör en genomgång delstatsvis och landar på att republikanernas chanser att ta hem senatsmajoriteten har ökat något, inte för att partiet har blivit allmänt populärt utan för att Romney vann i de flesta delstater som är uppe till omval: "we continue to see Republicans as slightly more likely than not to win a net of six seats this November and control of the Senate."

Men det är långt kvar till valdagen och mycket kan ännu hända. Silver utesluter inte att en liten sväng åt höger kan bli till en större sving i republikansk riktning, men några synbara tecken på detta finns ännu inte att haka upp spekulationerna på - mer än det faktum att utsatta demokratiska kandidater undviker att be om presidentens stöd i sina kampanjer. Missnöjet med Obama kan färga av sig på mobiliseringen i jämna strider.

Hela rapporten finns här:

För en utförligare analys av amerikansk politik är min essä i magasinet Neo för ett år sedan fortfarande relevant: