måndag, augusti 11, 2014

Ökad spänning kring Östersjön


Att spänningen stiger längs hela den nordeuropeiska fronten mot Ryssland understryks av att Norge i dagarna tar emot militära förstärkningar från USA i form av tunga amerikanska stridsvagnar, M1A1 Abrams, i Natolagren i mitt-Norge (NTB 8/5). Med den amerikanska lasten kommer också bepansrade trupptransportfordon och landstigningsfartyg. Norska experter menar att det beror på erfarenheter från Ukraina-kriget men också på förberedelser för en allmänt mörkare period i Europa framöver.
På detta tyder också återkomsten av amerikanska stridsvagnar i Tyskland vid  den stora armébasen i Grafenwör, Bayern.

I Finland har ordföranden för riksdagens försvarsutskott, sannfinnländarnas Jussi Niinistö, krävt att Finland uppdaterar sin senaste försvarsutredning, ett förslag som fått stöd av försvarsminister Haglund och president Niinistö. Det är visserligen ett arbete som redan pågår i annan form, men utspelet kan tyda på att ett politiskt genombrott kan vara på väg bland annat när det gäller Nato-medlemskapet. Även Finlands nye ÖB Jarmo Lindberg har uttalat sig för ännu en Natoutredning.

Så mycket att utreda militärt behövs knappast längre efter två tidigare kartläggningar, men opinionen behöver politiskt gradvis tillvänjning – som i Sverige. Här är den mentala beredskapen trots omfattande rapportering från Ukraina och Ryssland fortfarande högst begränsad hos vanliga väljare.

”Spänningen i Östersjön kommer att öka”, säger Krigsvetenskapsakademiens Johan Wiktorin, författare till den uppmärksammade kortromanen Korridoren till Kaliningrad, i ett samtal med Frivärlds chef Stefan Olsson. Podcasten behandlar delvis fortsättningskriget efter Ukraina som kan tänkas sprida sig till t ex Litauen härnäst, men svenskarna är inte beredda på det.
Ljudfilen (30 min) finns här:
http://www.frivarld.se/podcast/finns-det-nagot-militart-hot-mot-sverige-lardomar-fran-krisen-ukraina/

Wiktorins bok finns att beställa här: http://kkrva.se/wds/wds_shop/order.php