måndag, augusti 18, 2014

Magnitskij offer i Putins propagandakrig


Ryssland trappar upp desinformationskriget inte bara i Baltikum utan nu även i Finland, att döma av uppgiften att 25 personer anställs i den ryska propagandan för att översätta dagsnyheterna till finska som ska tv-sändas mot Finland. (Hbl 17/8)
Det kan Kreml behöva, eftersom en färsk opinionsmätning visar att utvecklingen i Ryssland är ett hot mot Finland, enligt en majoritet av finländarna. 56 procent anser så enligt en mätning för Yle i början av augusti. Det är en ökning från 39 procent för ett halvår sedan.

Inställningen till Natomedlemskap är ljummare men har blivit något mer positiv; 26 procent för, 58 procent mot.
Putins bristande respekt för internationella spelregler fick nyligen ännu ett exempel, då den mördade Sergej Magnitskijs mor fick avslag på en begäran att hennes sons kvarlevor skulle ges en oberoende medicinsk undersökning för att klarlägga dödsorsaken. Fallet anses officiellt avslutat av ryska myndigheter trots att många ansvariga inblandade är ostraffade.

Beslutet går på tvärs med Europarådets resolution om sanktioner mot mördarna (som i USA och Kanada), ett organ som Ryssland fortfarande tillåts vara medlem i, trots angreppet på en annan medlem, Ukraina.


Magnitskij greps av polis 2008 efter att ha avslöjat en myndighetsstöld av företag för miljarder, hölls isolerad 358 dagar, förvägrades medicinsk behandling och avled slutligen av misshandel efter att ha vägrat ändra sitt vittnesmål. De ansvariga har befordrats.