torsdag, mars 27, 2014

Fallet Magnitskij lever

"Det är en hedersutmärkelse" sade den internationella Magnitsky-gruppens ordförande Irwin Cotler, tidigare justitieminister i Kanada och nu liberal parlamentsledamot, när han nyligen av Putin belönades med en plats på Kremls sanktionslista mot västerlänningar, tillsammans med en rad kolleger. För sitt arbete med att straffa de ansvariga för mordet på den ryske revisorn Sergej Magnitskij vägras nu Cotler inresevisum till Ryssland, en plåga han nog kan utstå med tanke på att han utvisades redan 1979.

http://www.cbc.ca/news/politics/russian-sanctions-against-canadians-a-badge-of-honour-1.2584137

Även Europaparlamentet har aktualiserat fallet Magnitskij, i det att dess utrikesutskott i förra veckan antog en resolution med krav på sanktioner mot 32 ryssar som är inblandade i mordet, bland de namngivna biträdande riksåklagaren Victor Grin och en FSB-chef, Victor Voronin. 16 av namnen återfinns redan på den amerikanska sanktionslistan.

Kravet är att "Establish a common EU list of officials responsible for the death of Sergei Magnitsky, for the subsequent judicial cover up and for the ongoing and continuing harassment of his mother and widow.”
Inget ont som inte har något gott med sig; Putins angreppskrig mot Ukraina får spridningseffekter.