tisdag, december 10, 2013

Tack, snälla farbror Putin

Av dagens tre stora ryska nyheter valde svensk public service att nämna den minst intressanta.

1. Frigivningen av politiska fångar - medlemmar i Pussy Riot och Greenpeace - skedde inte via domstolsbeslut utan presidentamnesti, vilket i sig är en bekräftelse av ett korrupt rättssystem.
Det är typiskt för diktaturer; man griper folk på politiska grunder för att ha i förråd i väntan på tillfällen att frige dem som politisk propaganda, och snart är det OS i Sotji; humanisten och barnens beskyddare Vladimir Putin har nu gripit in. Alltid lurar det någon.

2. Tystnad rådde däremot om Putins order till militärmakten att befästa Arktis, utdelad vid ett möte med Försvarsrådet. Det ryska intresset i regionen har varit känt sedan länge, men det är nu officiell rysk politik att bryta mot principen om de-militarisering i Arktis i syfte att ta kontroll över utvinning av olja och gas i området. Symtomatiskt nog uttalade även försvarsminister Shoigu på tisdagen att en arktisk specialstyrka kommer att utstationeras under 2014 för att backa upp de ryska anspråken på området.

Förhoppningsvis kan SvD:s Mikael Holmström berätta mer om detta under veckan, eller Wiseman - vilka skulle annars göra det?

3. Att Putin lägger ner den Putinlojala statliga nyhetsbyrån RIA Novosti är ett tecken om något på den totalitära utvecklingen av Putinregimen. För att utplåna resterna av en "neutral" nyhetsbevakning tas verksamheten över av Rossiya Segodnya (Ryssland idag), under ledning av Dmitrij Kiseljov, en tv-programledare vars meriter består av att driva kampanj mot homosexuella och Sveriges Televisions barnprogram som perversa.

Offensiven får ses mot bakgrund av Putins framgångar i maktspelet mot EU om Ukraina. Han vill ha mer. Han möter föga motstånd.