torsdag, november 07, 2013

Studiebesök hos Nato

Ett besök med en delegation svenska ungdomspolitiker i Vilnius och Riga under förra veckan i regi av tankesmedjan Frivärld gav ett bestående intryck: balterna vill att Sverige går med i Nato för att stärka det gemensamma försvaret kring Östersjön. Det känns bra att få detta välkomnande i utrikes- och försvarsdepartementen hos våra grannar samtidigt som Nato-övningen Steadfast Jazz inleds med svenskt deltagande.

Behovet av ett närmare militärt samarbete österut kunde inte illustreras bättre än av de nya ryska flygövningarna mot Öland i veckan. Mönstret av tilltagande rysk aggression bekräftas i Riga där man räknar in ett 30-tal ryska gränsincidenter bara i år.

Mot den bakgrunden var det intressant att höra att Finland har köpt 55 drönare från Israel, med en räckvidd på 30-80 km. Lite längre når de amerikanska JASSM-missiler man skaffat sedan tidigare.
Kanske något även för Sverige? Saken har kommenterats av Finlands försvarsminister Carl Haglund:
"Det nordiska försvarssamarbetet är viktigt och aktuellt inom alla försvarsgrenar. Skulle Sverige skaffa JASSM, anser jag att det skulle vara naturligt att vi skulle samarbeta kring vapensystemet."

Bilder från besöket hos statssekreterare Pildegovics på Lettlands UD finns här:
http://www.mfa.gov.lv/lv/Jaunumi/zinas/2013/novembris/01-5/