torsdag, november 28, 2013

Seminarium: Mediekrisen kräver förändringar

Medieutgivarnas besök i riksdagen vid ett frukostseminarium i onsdags gav mersmak. Tillsammans med riksdagskollegan Helene Petersson (S) ordnade jag för andra gången i år en hearing om aktuella publicistiska frågor och många riksdagskolleger tog chansen att diskutera viktiga ting. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gjorde ett tungt inlägg om den minst sagt egendomliga regleringen av spelmarknaden som spiller över på mediemarknaden och snarast bör reformeras.

Mer om besöket här:
http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/11/i-riksdagen-tva-ganger-om/

Presstödet, reklamskatten, offentlighetsprincipen, hoten mot journalister, momsfrågan - det finns mängder av yttrandefrihetsfrågor att diskutera mellan branschföreträdare och lagstiftare. Man kan bara hoppas att nästa riksdag förstår värdet av mer regelbundna kontakter, så att den nya traditionen att mötas kan utvecklas. Dessa frågor är en angelägenhet för alla riksdagsledamöter, inte bara för dem som sitter i utredningar eller berörda utskott.

I det svåra läget för många pappersmedier är det desto viktigare att politiker inte lägger sten på bördan utan underlättar deras överlevnads- och omställningsförmåga. Samtidigt är det viktigt att påpeka att grundproblemet skapades av utgivarna själva när de för något decennium sedan beslöt att skänka bort sina produkter "gratis" på nätet och därmed sänkte betalningsviljan i stort. Det var inget politikerbeslut.

Tidigare i veckan ordnade Timbro Medieinstitut en paneldebatt om partiskhet/neutralitet där bland andra Mona Sahlin deltog med kloka och roliga inlägg:
http://timbro.se/timbro-medieinstitut/artiklar/seminarium-om-medier-och-partiskheten

Själv drog jag en lans för begreppet konsekvensneutralitet som innebär att public service som visserligen lyder under kravet om "opartiskhet" ändå har friheten att publicera sanningar som kan gynna en part/aktör. Motsatsen är en vanlig missuppfattning, inte minst i politikerkretsar.