tisdag, oktober 15, 2013

Utrikesdebatt: Vänstern kräver alla ministerposter (riksdagen)

Måndagens utrikesdebatt i riksdagen blev som vanligt mest en upprepning av kända ståndpunkter och ett spretigt meningsutbyte om ditt och datt, som brukligt i den allmänpolitiska debatten, som i år dock hade fördelen av att vara sorterad ämnesvis över tre dagar.

För egen del fokuserade jag på en begränsad men nog så viktig frågeställning, nämligen hur en rödgrön utrikes plattform kommer att se ut. Utgångspunkten var motsvarande dokument från förra valet, då S-V-MP enades om att kräva USA:s uttåg ur världen: "En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser."

Ska kommunister åter få chansen att i händelse av rödgrön valseger 2014 styra svensk utrikes- och säkerhetspolitik i antiamerikansk riktning? Det var den fråga jag ställde till Urban Ahlin (S), som tyckte att den var för tidigt väckt:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Ovriga-debatter/Ovrigt/Ovrig-debatt/?did=H1C120131014al&doctype=al#pos=396

Samma fråga till Lars Ohly gav till besked att hans parti gör anspråk på alla ministerposter, ett bra besked till de väljare som funderar på att rösta på S; man får kanske V på köpet:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Ovriga-debatter/Ovrigt/Ovrig-debatt/?did=H1C120131014al&doctype=al#pos=1975