söndag, oktober 20, 2013

Tal: Alliansen som segerfaktor (Bommersvik)

Höstprakten var betydande kring SSU:s kursgård Bommersvik i lördags, när jag tillsammans med CUF-ordföranden Hanna Wagenius samtalade om alliansens förflutna och framtid inför en vass publik, socialdemokraternas elitutbildning av unga talanger. Efter att under sju år i riksdagen ha letat efter denna elit var det roligt att få träffa den, hundra blivande toppolitiker främst från den fackliga världen som tränas i motståndarens argument.

Moderatorn, Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, lockade fram en hel del bra frågor som fanns anledning att besvara med respekt. För egen del var jag angelägen att betona det goda samarbetsklimatet i svensk politik numera, åtminstone i jämförelse med tidigare epoker när socialism och kommunism stod på dagordningen.

Jag avslutade med att hälsa de församlade välkomna över till moderaterna. Det är ett steg som hundratusentals socialdemokrater tog i valen 2006 och 2010, men vi har plats för fler i valen 2014.

Utanför lyste solen över Tage Erlander-statyn, vid den studiegård där Olof Palme en gång ledde kurserna. Det kändes som mycket länge sedan, i en annan värld.