söndag, september 15, 2013

Fallet Magnitskij: Mer pengar hittade


Goda nyheter i fallet Magnitskij:

Den 4 september antog Europarådets MR-utskott den starkt Kreml-kritiska rapporten
“Refusing Impunity for the Killers of Sergei Magnitsky”. Det skedde trots omfattande rysk lobbying med klar majoritet, 33 - 6, vilket bådar gott inför den slutliga omröstningen i parlamentariska församlingen.

Rapporten som slår fast att det rör sig om en myndighetskomplott för att dölja ett mord för att dölja kriminell ekonomisk verksamhet högt upp i statsledningen finns att läsa här:

http://www.assembly.coe.int/Communication/20130904_ImpunityMagnitsky_EN.pdf

I minst sex europeiska stater fortsätter myndigheternas sökande efter de ryska brottslingarnas förmögenheter i syfte att beslagta dem: Schweiz, Litauen, Lettland, Estland, Cypern, Moldavien.

Den 10 september skedde ett genombrott i USA, där den nya Magnitskij-lagen trätt i kraft. Då begärde riksåklagaren vid en domstol på Manhattan att egendom värd 23 miljoner dollar i New York skulle beslagtas, inklusive pengar på bankkonton och böter för pengatvätt. I stämningsansökan utpekas flera namngivna bolag som inblandade i transaktionerna, bl a ett på Cypern och två i Moldavien, samt en rysk bank.

En del av uppgifterna i denna del av härvan lämnades förra året av Alexander Perepilichny, som i november dog under oklara omständigheter i Storbritannien.

New York Times, Wall Street Journal, Financial Times med flera ledande medier uppmärksammar stämningen:

http://russian-untouchables.com/eng/2013/09/u-s-seeks-forfeiture-of-manhattan-real-estate-tied-to-fraud/#more-9409

Det är dags att ställa frågan även för svenskt vidkommande: Har dessa brottslingar tillgångar också i Sverige?