tisdag, augusti 27, 2013

Intervju: Därför lämnar jag riksdagen (SvD)

I dagens SvD intervjuas jag av Henrik Ennart med anledning av mitt beslut att inte kandidera för en tredje riksdagsperiod i valet om ett år:

"Vad har du uträttat? Mats Johansson (M), riksdagsledamot som hoppar av efter två mandatperioder.

- Jag var med och utarbetade M:s kulturpolitiska program vilket blev en viktig grund för Lena Adelsohn Liljeroths ministerpost.
- Senare har jag suttit i utrikesutskottet. Jag kan inte tänka mig något angelägnare än att få diskutera de stora världsfrågorna. Däremot har jag inte skrivit så många motioner. Det är rätt meningslöst eftersom nästan alla röstas ned. Inflytande uppnår man genom att diskutera politik.
 
Så det är inga konflikter bakom ditt avhopp?

-Nej, jag sade från början att två mandatperioder får räcka. Det ska inte vara ett livslångt uppdrag. Jag tycker att många fler borde pröva på en tid i riksdagen.

Vad är ditt råd till nya ledamöter?

-Jag tror att man måste skaffa sig en plattform redan innan man kommer till riksdagen, inte tro att den uppstår där. I dag är det väldigt många 30-åriga pr-konsulter som sitter i riksdagen som saknar förankring och erfarenheter och blir väldigt besvikna när de inte omedelbart får stort inflytande. Jag tycker det vore bra om fler pensionärer sökte sig till riksdagen."