onsdag, juli 03, 2013

Visby: Försvarsfrågan i fokus (DN, Swedbank)

Dagens snackis i Visby var försvarsfrågan, med anledning av Dagens Nyheters förstasida och reportage hos det tappra hemvärnet som i händelse av ofred ska sättas in mot de ryska missilerna i Kaliningrad:
http://www.dn.se/nyheter/almedalen/forsvaret-ar-nu-en-intern-strid-inom-m/

Det var också ämnet för Swedbanks frukostseminarium i ämnet, säkerhetsläget kring Östersjön. Jag fick i panelen möjlighet att tillsammans med Peter Hultkvist (s), Allan Widman (fp) och några experter samtala om bedömningar av det ryska förmågelyftet och vilka slutsatser som bör dras angående svenska förstärkningar.

Det hedrar en svensk storbank att man inte bara intresserar sig för den egna vinsten, nog så viktigt, utan också förmår att visa engagemang i omvärldsanalys i stort; naturligt nog med tanke på Swedbanks långsiktiga intressen i Baltikum.

Roligt också att tankesmedjan Frivärlds samarrangemang med Global Utmaning drog över 300 åskådare till en debatt om företags betydelse för tillväxt och utveckling i biståndsländer, där Björn Weigl gjorde en bra insats i samtal med Mattias Goldman:
http://www.frivarld.se/350-personer-minglade-med-frivarld-i-almedalen/