fredag, maj 17, 2013

Seminarium: Stasi i Sverige (riksdagen)

På initiativ av bl a riksdagskollegan Finn Bengtsson (m) ordnades i onsdags ett givande seminarium i riksdagen om hur stasiforskningen i Sverige kan gå vidare efter professor Birgitta Almgrens banbrytande studier som hittills resulterat i två böcker om Stasis svenska nätverk.

Många frågor står dock obesvarade, vilket talar för en fortsättning. Flera av talarna på seminariet, främst professorerna Lennart Stenflo och Anders Törnvall, vill ha en sanningskommission som kan klarlägga vad Säpo inte förmått slutföra och Birgitta Almgren inte tillåts göra.

I mitt eget anförande talade jag under rubriken "Svensk motståndskraft mot diktaturer" och vidgade det till att också inkludera totalitära läror. Min huvudtes i en kortare historisk exposé var att vår motståndskraft i hvudsak varit god, och att landet förskonats mycket av politisk extremism i praktiken.

Ett undantag efter samförståndets tid och det kalla kriget var förstås vänsterextremismen under 68-åren, som dock aldrig fick fäste bland arbetarna, eftersom dessa föredrog bättre betalt framför proletariatets diktatur, utan främst bland journalister och akademiker, vilket vi ser resterna av än idag.

Bra inslag i TV4 Nyheterna av Ann Tiberg:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2356991

Fortsättning följer också i en timslång dokumentär i Sveriges Television.