tisdag, maj 28, 2013

Konferenser: Ny realism om Ryssland (Tallinn, Frivärld)

Efter en helg i Tallinn och överläggningar arrangerade av president Ilves om säkerhetsläget kring Östersjön är intrycket att en ny realism håller på att infinna sig gällande synen på Ryssland. Tidigare års snack om förtroendefullt samarbete är borta. Även tyskar kan nu höras försäkra att det inte längre är aktuellt med speciella tysk-ryska relationer som länge splittrat EU:s agerande.

Desto viktigare att följa upp på hemmaplan. Tankesmedjan Frivärlds första internationella säkerhetskonferens i måndags, Security around the Baltic, blev en manifestation av denna nya realism med hundratalet deltagare från utländska tankesmedjor, riksdag, departement, myndigheter och medier. Det skedde mot bakgrund av växande svenskt opinionsstöd för Nato-medlemskapet och det faktum att Finlands statsminister Katainen i helgen pläderade för en öppen debatt i Finland om deras Nato-medlemskap.

Lettlands försvarsminister Artis Pabriks gav i sitt inledningsanförande uttryck för den baltiska förhoppningen om ett mer aktivt svenskt deltagande i det gemensamma försvaret av Östersjön, vilket Ekot återgav:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5546889

Andra höjdpunkter var den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsovs lägesbild från det växande missnöjet i Ryssland med Putin-regimen, och Anders Åslunds analys av hur den ekonomiska motorn Gazprom håller på att stanna under trycket av korruption och ändrade marknadsvillkor.

Konferensen i dess helhet kan ses i bandning på Frivärlds hemsida från torsdag.

Mer läsning här:
http://nwt.se/asikter/signerat/article1315715.ece
http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/28/stersj-perspektivet-b-r-v-gleda-f-rsvarspolitiken

På fredag presenterar Försvarsberedningen den officiella omvärldsanalysen. Då får vi se om den nya realismen också trängt in där. En insiktsfull kommentar av Ewa Stenberg stod att läsa i måndagens Dagens Nyheter.