fredag, april 19, 2013

Kommentar: Yttrandefrihet i fara?

I går ordnade jag tillsammans med riksdagskollegan Helene Petersson (s) ett lunchseminarium i riksdagen med den nybildade medieorganisationen Utgivarnas ledning, anförd av bland andra ordförande Ove Joanson och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin på temat politiska hot mot yttrandefriheten. Ett avspänt samtal som samlade över 20 ledamöter från sju partier (utom SD) tillsammans med tio utgivare kretsade mest kring den högaktuella frågan om fotoförbudslag som för närvarande behandlas i justitie- och konstitutionsutskotten.

Tidningen Medievärlden refererar en debatt som med stor sannolikhet kommer att fortsätta:
http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/04/utgivarna-diskuterade-lagstiftning-i-riksdagen

Som replik till Jan Helin påpekade jag att tendenser att vilja begränsa yttrandefriheten kan skönjas också på redaktioner, till exempel när Helin kritiserar sin egen skribent Monica Gunne för att ha publicerat en kolumn om Omar Mustafa som "av misstag" slunkit igenom kontrollen och aldrig borde ha publicerats. Eller när denna tidnings kulturchef i samma veva kritiserar Dagens Nyheter för att ha publicerat Jasenko Selimovics utmärkta replik på Hassen Khemiris brev till justitieministern.

Fallen illustrerar en vanlig missuppfattning om yttrandefriheten, att den endast är till för "de goda", de som har sådana åsikter som man själv hyser. Utgivarna ska nog vara glada för att det inte är Åsa Linderborg som svarar för lagstiftningen.

Läs även:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article16607469.ab
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/jonas-min-van