lördag, april 06, 2013

Kommentar: Löfvens första nederlag

Så länge han höll tyst steg opinionssiffrorna. Nu när han har börjat tala, som på s-kongressen, blir det intressant att se hur det går.

Stefan Löfvens marsch mot statsministerposten började i alla fall med ett rejält nederlag; vänstermajoriteten drev igenom att partiet ska verka för ett kommunalt veto mot friskolor.

Mediernas sätt att kommentera påminner om gamla tider - det tycks som om det är s-kongressen som stiftar lag i Sverige, inte riksdagen. Man tycks ta för givet att miljöpartiet säljer sig för några ministerposter efter nästa val, som om en rödgrön regeringsallians redan vore på plats, redo att ta över.

I upprepade tv-inslag talades också om "kompromissen" - men att stänga friskolor i röda kommuner efter politiska beslut är väl ingen "kompromiss". Det är socialism. Rimligen blir det konsekvensen om vetot mot nya friskolor skulle införas; om man av ideologiska skäl är mot vinstdriven verksamhet, vill man väl stänga även befintlig, inte bara stoppa ny?

Så går det när svansen styr hunden, i detta fall det som kallas SSU och är en spillra av sin forna storhet. Det blir en bra valfråga, nu ökar chanserna för en tredje valseger. Folk gillar inte socialism. De gillar visserligen inte miljardärer heller, men de senare har i alla fall skapat något som medborgarna efterfrågat. Vad har socialismen erbjudit världen?