söndag, mars 03, 2013

Fallet Magnitskij. Nu tar dom hans svåger också


Enligt en opinionsmätning i Frankrike för några dagar sedan vill 85 procent av fransmännen ha en lagstiftning motsvarande den amerikanska Magnitskij-lagen som skulle stoppa ryssar som begått MR-brott från inresa och möjliggöra beslag av deras tillgångar. Med tanke på hur attraktiv Rivieran är för rika ryssar skulle en sådan lag få effekt.

Det ryska svaret blev att vidga processen mot den döde Magnitskijs familj till att omfatta även svågern Andrej Zjarikov som inkallats till Inrikesdepartementet för förhör – i samma lokaler där Magnitskij greps för fyra år sedan och aldrig släpptes. Det är helt i linje med president Putins löfte från 20 december förra året att engagera sig personligen i fallet och göra det till en utrikespolitisk prioritet.

Man kan förstå upptrappningen mot bakgrund av att EU-kommissionen tidigare denna månad uppdrog åt sin Financial Intelligence Unit att med experter från sex länder försöka spåra de stulna pengarna, 230 miljoner dollar, från de bedrägerier som Magnitskij avslöjade. Detta utöver de officiella förundersökningar som redan bedrivs i minst ett halvdussin länder i Europa.

Mer läsning här:
http://euobserver.com/magnitsky/119156

Den dåliga nyheten för Putinregimen kommer ovanpå centralbankschefen Ignatievs rapport att kapitalflykten 2012 uppgick till 57 miljarder dollar, varav mer än hälften ansågs komma från ”tvivelaktiga operationer”. Ska han nu sluta sina dagar som Magnitskij?