lördag, mars 23, 2013

Kommentar: Dåliga nyheter från Ryssland

Det regnar dåliga nyheter från Ryssland, alla på temat ökat förtryck.

Den nyligen inledda politiska processen mot den döde Sergej Magnitskij fördöms av Internationella Advokatunionen, som stridande mot lagar och konventioner:
http://www.ibanet.org/Article/Detail.aspx?ArticleUid=7aeb5b74-e3a7-4164-b959-cdd0b648854a

Rysslands krav på visumfrihet vid resor till EU öppnar för Europaparlamentet att ställa motkrav, till exempel på att de ryssar som begått brott mot mänskliga rättigheter i fallet Magnitskij och andra liknande fall ska vägras visum. Så kan hela EU få en motsvarighet till USA:s Magnitsky Act - förutsatt att EP inte rakt av lyder tyska order och expedierar visumfriheten som belöning för fortsatta MR-övergrepp i Ryssland, ungefär som WTO-medlemskapet blev följden av en rad övergrepp mot utländska företag i Ryssland.
http://euobserver.com/foreign/119519

Processen att utesluta en dumaledamot, Dmitrij Gudkov, för att han hållit ett tal hos tankesmedjan Freedom House i USA illustrerar att yttrandefriheten inte längre respekteras i Ryssland, om nu någon tvekade över detta. Att fyra partier uttalade att hans uttalanden varit "antiryska" och vanhedrade landet på grund av kritiken mot Magnitskij-fallet visar väl vilken sjuk sak Kreml försvarar. Gudkovs svar var festligt: han bad medborgarna om ursäkt för att ha varit för mild i kritiken mot de korrupta och lovade skärpning. Förra året uteslöts hans far, Gennadij Gudkov, efter att ha kritiserat Putin.
http://www.themoscowtimes.com/news/article/ethics-commission-tells-gudkov-to-quit-duma/477227.html

Som en följd av den skärpta hållningen mot MR-organisationer har nu en våg av razzior skett mot dessa, rapporterar Civil Rights Defenders:

"Hundratals, kanske tusentals, icke-statliga organisationer i Ryssland utsätts just nu för granskning av myndigheterna. Vågen av kontroller kommer som en direkt konsekvens av att landet infört en rad lagar som begränsar det civila samhällets möjlighet att verka fritt och misskrediterar deras arbete inför allmänheten.

Kontrollerna inleddes i februari och har intensifierats under de senaste dagarna. Hundratals organisationer i Moskva, St Petersburg, Orenburg, Penza, Saratov, Rostov, Krasnodar, Primorsky, Perm och Altai har granskats av myndigheterna. Flera av dem har mottagit brev från åklagaren om att de utsätts för kontroller på grund av den ryska lagen om extremism.

- Den massiva omfattningen av kontroller och hur de bedrivs visar på en medveten kampanj mot det civila samhället som statades då Vladimir Putin återinstallerades som president i maj förra året. Vi uppmanar Ryssland att sluta ge människorättsorganisationer repressalier. Vi kräver också att EU tar upp detta i sina kontakter med Ryssland, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders."

http://www.civilrightsdefenders.org/sv/news/a-wave-of-inspections-hit-organisation-all-over-russia/