fredag, februari 08, 2013

Kommentar: Undantagstillstånd infört (New York)

NEW YORK. En givande vecka i Washington och New York går mot ett oplanerat slut; ofrivillig inlåsning på hotellet när "Snowmageddon" om några timmar ska förvandla Manhattan till en snögrotta. Dagens 3500 flygningar från östkusten inställda, inklusive det SAS-plan som skulle ha tagit oss hem.

Alarmistiska tv-reportrar har överträffat varandra i hela dagens sändningar med katastrofvarningar vilket lett till hamstring av vägsalt och skovlar, medan enstaka snöflingor stilla faller utanför fönstren. Skolor stängs, kontor töms, Amtrak stoppar tågen. Borgmästare Bloomberg uppmanar folk att stanna hemma för en tv-kväll med matlagning.

Längst har delstaten Massachussetts hunnit genom att utlysa undantagstillstånd och införa trafikförbud som träder i kraft under eftermiddagen. Bilister som påträffas bötfälls och kan dömas till ett års fängelse. Det är erfarenheterna från rekordstormen Sandy som hetsar upp stämningen - nu väntas någon meter snö vid fyratiden (22-tiden hemma) med en topp i vindstyrka under kvällen.

Turligt nog kom denna historiska snöorkan inte under gårdagskvällen. Det hade varit svårt för oss 17 000 åskådare som följde derbymatchen mellan Rangers och Islanders på Madison Square Garden att ta oss hem. Tack vare Henrik Lundqvists stabila insats i målet vann Rangers med 4-1 utan att glänsa.

Mer glädjande var att träffa ledningen för New York Times som har lyckats ta betalt. Genom att ta farväl av "gratis"-epoken har man fått 650 000 betalande e-prenumeranter som tillfört sådana intäkter att man dels kunnat betala tillbaka ett överlevnadslån till den mexikanske storägaren Carlos Slim, dels byggt ut utrikeskorrespondentnätet för att satsa på kvalitet, dels redovisat en vinst fjärde kvartalet 2012 på 170 miljoner dollar.

Så mycket för talet om "gammelmedias" undergång. Det ska bli spännande att i morgon läsa hur papperstidningen NYT skildrar stadens undergång, som inleds om någon timme.