fredag, februari 22, 2013

Kommentar: Estlands sak är vår

Som framgår av ett pressmeddelande från presidentkansliet i Estland har jag tilldelats republiken Estlands orden Terra Mariana. Den inrättades 1995 som republikens högsta hederstecken till utländska medborgare som verkat för Estlands frihet och självständighet. Överlämnandet sker i Tallinn under lördagen vid en traditionell ceremoni i Kadriorg med Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

Det är mycket hedrande för en av inspiratörerna till den svenska Måndagsrörelsen till stöd för Baltikums befrielse som 1990-91 höll 79 solidaritetsmöten på Norrmalms torg. Som chef för tankesmedjan Timbro drev jag dessa år tillsammans med Andres Küng ett solidaritetskontor i Tallinn ägnat marknadsekonomisk information och utbildning. Då knöts också en rad kontakter bland dem som snart skulle stiga fram som det fria Estlands nya ledare efter befrielsen från Sovjetunionen, främst Mart Laar.

Till utnämningen kan ha bidragit minnesboken "Måndag klockan tolv" (2011) och att jag sedan dess leder tankesmedjan Frivärlds Östersjöprogram. Nyligen bildade jag också riksdagens baltiska nätverk med ett 40-tal riksdagskolleger från sju partier. I riksdagens utrikesutskott är mitt arbetsområde speciellt Ryssland och Baltikum, ett intresse jag odlar också som ledamot av Sällskapet för Rysslandsstudier. Det har resulterat i bland annat den nyligen utgivna boken "Kalla kriget 2.0. Ryssland rustar" och deltagande vid den årliga presidentkonferensen i Tallinn om säkerhetspolitik, till Lennart Meris minne.

Årets övriga utländska mottagare av Terra Mariana är USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och Hans-Gert Pöttering, tidigare Europaparlamentets talman. Bland tidigare svenska mottagare återfinns Carl Bildt, Ulf Adelsohn, Bo Lundgren och Margaretha af Ugglas. Min partikollega och Måndagsrörelseledare Gunnar Hökmark har erhållit en liknande utmärkelse, Vita stjärnan.

Svenska Dagbladet var vänligt nog att uppmärksamma saken:
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/02/21/terra-mariana-till-mats-johansson/