söndag, februari 17, 2013

Briefing: Minskad framtidstro i Ryssland

En riksdagsvecka i utrikespolitikens tecken, med ty åtföljande utrikesministermiddag för hela utrikesutskottet i Villa Bonnier, avslutades med briefing om Ryssland i fredags. Det var utskottskollegan Urban Ahlin (s) som hade bjudit in till möte med Nikolaj Petrov, Carnegie Moscow Center, Arkadij Moshes, Finlands UI, och Sam Greene, Russia Institute i London.

Utan att avslöja några statshemligheter kan sägas att dessa experter inte avvek nämnvärt från den dystra bild som delas av allt fler när det gäller Rysslands framtid; vare sig det ekonomiska eller det politiska systemet är hållbart i längden. Den berikade medelklass som tidigare hade tilltro till framtiden och ledarskapet har nu tappat denna tillit.

Putins nyligen aviserade program för "de-offshorization" - en lag som förbjuder statsanställda att ha utländska bankkonton och press på oligarker att ta hem pengarna från skatteparadis - är en symbol för hur svårt man har att attrahera riskkapital, och lagen kommer inte att fungera.

Återstår att se hur generalerna reagerar på de senaste förändringarna, avskedandet av försvarsministern Serdjukov och omläggningen av materielinköp för att gynna den inhemska vapenindustrin. Många vill ha sin beskärda del av kakan när det ska göras stora affärer.

Men vilka slutsatser drar Försvarsberedningen av den ökade instabiliteten i vårt närområde?