onsdag, januari 30, 2013

Rapport: Mediefriheten i fara (Europarådet)

I torsdags presenterade jag slutligen min rapport i Europarådet om mediefriheten i Europa, färdigbehandlad efter två års arbete. Huvudkritiken riktas mot länder som Ryssland, Turkiet och Ungern.

Resolutionen antogs med god majoritet, 52 - 28, liksom de tillägg jag stödde. Särskilt roligt var att få stöd av alla fem partigrupper, inkl de svenska socialdemokraterna. Rekommendationerna fick också en majoritet, 52 -29, men i den voteringen saknades fyra röster för att nå två tredjedels majoritet.
Att ryssarna och hälften av turkarna röstade mot förvånar ingen, men noterbart är att den spanska delegationen i min egen partigrupp EPP röstade mot,  som när det vid oktobersessionen gällde Rysslandsrapporten.

Allt underlag finns nu på Europarådets hemsida (en bit ner): rapport, resolution, rekommendation, voteringsprotokoll, debattutskrift, intervju med rapportören.

http://www.assembly.coe.int/defaultE.asp

Samtidigt presenterades en rapport om mediefriheten i Europa av en högnivågrupp på uppdrag av EU-kommissionen, ledd av Lettlands förre president Vaira Vike-Freiberga som jag kritiserar i en artikel i veckans nummer av Frivärld Magasin:

http://www.frivarld.se/magasin/europa-debatterar-mediefriheten/