lördag, december 15, 2012

Fallet Magnitskij: USA antar sanktionslagen

I fredags skrev president Obama under den lag, The Magnitsky Act, som många rättskännande politiker i Europa arbetar för i parlament och Europaorgan, inklusive undertecknad. Signeringen markerade en milstolpe i denna kampanj och skedde efter att senaten nyligen antagit lagförslaget väckt av den demokratiske senatorn Ben Cardin med röstsiffrorna 92-4 (Representanthuset antog lagen den 22 november med röstsiffrorna 365- 43).

Detta är mycket glädjande och ett bevis för att Kremls hot och lobbying misslyckats. Nu kan processen gå vidare mot de ryska funktionärer som är ansvariga för Magnitskijs död genom att deras egendom i USA beslagtas och visum stoppas.

Mer läsning här, inklusive fin bild från signerandet:
http://en.rian.ru/world/20121214/178164443.html

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5ifTJR_NiuSC0kkGDgBkKJjDDYSqQ?docId=CNG.1a7e217111e4906ef1b6b3e54e79e1b0.141

I veckan har också Kanadas parlament tagit sig an frågan om rättvisa för Magnitskij. Vid en hearing framförde en representant för det ryska oppositionsrådet, Vladimir Kara-Murza, att sanktioner också är ett skydd för ryska medborgare mot att utsättas för korruption och mord. Där har en tidigare justitieminister, Irwin Cotler, introducerat ett liknande förslag till sanktionslag.

Mer om detta här:
http://russian-untouchables.com/eng/2012/12/hitting-russias-crooks-and-abusers-where-it-hurts-in-canada/

I Europarådet fortsätter granskningen av fallet Magnitskij med en nyligen tillsatt rapportör, schweizaren Andreas Gross (soc), som ska föreslå åtgärder. Man kan bara hoppas att han inspireras av USA och Kanada och inte låter sig diplomatiseras av Kremls uppvaktning.