söndag, december 30, 2012

Fallet Magnitskij: Putin straffar barnen

Det ryska svaret på den amerikanska Magnitskij-lagen säger allt om Putin-regimens moraliska halt. Mot sanktioner i USA som ska motverka korruption och våld i Ryssland, till gagn för hederliga ryska medborgare, svarar Kreml nu med åtgärder som främst drabbar handikappade barn - i Ryssland!

Inte ens Sveriges Television kan låta bli att uppmärksamma fallet (andra påannons i Aktuellt 28/12,  12:10-17:52, med kommentar av Moskva-korrespondenten Elin Jönsson):
http://www.svtplay.se/aktuellt

Det är 740 000 av den ryska starten omhändertagna barn som inte längre får adopteras av amerikaner, konkret ett fyrtiotal väntande handikappade barn vars tillstånd tas tillbaka. Vanvården på ryska institutioner avslöjades för några år sedan när flera dussin barnhemsbarn dog.

Alla ska de nu straffas med ett sämre liv för att Sergej Magnitskij 2009 avslöjade hur ryska funktionärer stal en utländsk företagsgrupp. Det var stilenligt att den närmast ansvarige för hans död, fängelseläkaren Kratov, samtidigt frikändes och att Putin slog fast att inga brott har begåtts. Det vet han.