onsdag, november 07, 2012

USA: När jublet tystnat

WASHINGTON, DC. Trots all spänning - det gick som nästan alla opinionsmätningar har visat under lång tid; hälften av väljarna ville ha kvar Obama. Visserligen tappade han som väntat en massa elektorsröster, främst tack vare Romneys övertag bland vita män, men övertaget räckte mer än väl till en ny mandatperiod. Alla Obama-anhängare är att gratulera, inte minst i den välorganiserade kampanjapparat som lyckats mobilisera i nyckelstaterna.

Det enda problem valkampanjen i sig har löst är att ge svar på vem som ska leda landet in i en svår framtid. Alla sakproblem återstår, status quo råder, Obama har en mer splittrad nation bakom sig och ett försvagat förändringsmandat.

Nu kommer skattehöjningarna. Med automatik försvinner skatterabatten från Bush-eran, bara det en ökad skattebörda på alla hushåll med närmare 500 miljarder dollar, "Taxmageddon" som det kallas.

Man kan bara önska oratorn i Vita huset lycka till i uppgiften att ena en delad kongress. Annars blir slutresultatet av den intensiva valstriden bara no change, no hope.