torsdag, november 22, 2012

Fallet Magnitskij: USA-lag på väg att antas

Så har den amerikanska kongressens representanthus antagit Magnitskij-lagen. Det skedde i fredags med röstsiffrorna 365 för, 43 mot. Beslutet välkomnas av ryska MR-aktivister.

Beslutet är ett viktigt första steg i den formella processen för att internationellt ställa de skyldiga i Ryssland till svars för mordet på den ryske advokaten Sergej Magnitskij 2009 i samband med den skandal då utländska investerare plundrades av regimsanktionerad brottslig verksamhet. De skyldigas namn är kända och när lagen trätt i kraft i USA, efter senatens godkännande och presidentens undertecknande, kommer andra länder att följa efter för att utfärda sanktioner.

Det blir i sin tur en markering av omvärldens syn på hur politiska fri- och rättigheter systematiskt kränks i Ryssland. Goda resolutioner i Europarådet och EU-parlamentet är viktiga i sig, men det behövs verkliga sanktioner för att nå någon effekt. Att slå direkt mot de skyldigas förmögenheter och resemöjligheter är ett språk som förstås i Moskva. Om inte Kreml lyckas stoppa processen genom sin intensiva lobbying, alltså...

Det ryska svaret kommer att bli tufft, enligt bitr utrikesminister Ryabkov. Så bra. Jag hoppas Ryssland svartlistar alla utlänningar som också mördar ryska advokater.

 Mer information om fallet Magnitskij och korruptionen i Ryssland finns här: