tisdag, september 04, 2012

Artikel: Ny rysk doktrin (DN Debatt)

I dagens DN analyserar jag den ändrade kontext i vilken det framtida svenska försvaret bör diskuteras. För att undvika beskyllningar för rysskräck har jag som källor använt Putin, Kudrin, Sjumilin och Totalförsvarets forskningsanstalt, vilka rimligen inte lider av sådan.

http://www.dn.se/debatt/rysk-upprustning-skarper-hotet-mot-vart-naromrade

Redan tidigt i morse var inkorgen full, inklusive två debattinbjudningar. Uppenbarligen finns ett uppdämt behov av uppdatering.

Här några röster:

"Jag lyfter på hatten av respekt för den artikel du i dag skrivit på DN-Debatt... Försvarspolitiken har varit en ren härdsmälta, värst har nästan varit all newspeak. Just därför är din insats extra välkommen."

 
"Bra artikel i DN... Frågan är - även om det fanns en fungerande vältutrustad militärmakt - skulle breda befolkningslager vara beredda att deltaga och göra personliga uppoffringar dvs ta risker för att försvara landet?... Du har nog mycket tung opinionsbildning kvar att göra."


"Tack för en bra och mycket klarsynt artikel på DN debatt. Som intresserad av försvarsfrågor har jag länge undrat över ”politikers” förmåga att blunda för den verklighet som jag ser i öppna källor (och även annan info inifrån). Hoppas detta leder till en öppnare och rakare debatt i dessa frågor."
 
"Häromdagen funderade jag på att maila PJ Anders Linder och uttrycka min uppskattning över hans söndagsledare i SvD men honom känner jag ju inte. Men till dig vill jag meddela min uppskattning för dagens artikel."

"Tack för att du beskriver sanningen. Inte för att jag när någon förhoppning om förändring men det känns bra att det finns någon inom alliansen som har en realistisk syn på utvecklingen i närområdet."
 
Från bloggen Cornucopia: "Mycket har man sett och läst i sina dar, en del fantastiskt. Som den (m)oderate riksdagsmannen Mats Johansson som skriver som det är, med en korrekt säkerhetspolitisk analys på DN Debatt."