tisdag, augusti 07, 2012

Valkommentar: USA mindre än 100 dagar kvar

Efter en lång negativ sommarkampanj av Obama mot Romney för hans förflutna kommer så resultatet: ökat förtroende för Romney, åtminstone att döma av en Gallup nyligen som visar att Romneys bakgrund i affärsliv och företagande ses som en tillgång av 63% mot 29% som ser den som en belastning, när det gäller att lösa USA:s ekonomiska problem - huvudfrågan inför den 6 november.

Det ligger något desperat över en presidentkampanj som vräker ut över hundra miljoner kampanjdollar på tv-reklam om motståndarens skatteinbetalningar, t o m skickar ut senatens majoritetsledare Harry Reid för att utan bevis påstå att Romney ljuger och inte har betalat skatt på tio år.

Desperationen kan bero på verkligheten. Ekonomiska fakta visar att tillväxten andra kvartalet minskade till 1,5 procent och att arbetslösheten ökade till 8,2 procent. Det väger tyngre än all kampanjreklam, om man får tro en annan mätning som visar att en majoritet anser att ansvaret för den försämrade ekonomin i första hand är presidentens. Mindre än hälften ger honom godkänt för den ekonomiska politiken och Romneys ledning i sakfrågan består, sju procentenheter.

Till det senare bidrar att Romney lyckats knyta till sig en ekonomisk rådgivare av klass, rektorn för Columbia Business School Glenn Hubbard, vars positiva analys av Romneys ekonomiska program för 12 miljoner nya jobb finns att läsa här:
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443687504577562842656362660.html

Över 60 procent anser att utvecklingen i landet går åt fel håll. Det är bakgrunden till att läget mellan kandidaterna trots Obamas större personliga popularitet fortfarande är helt jämnt, 46 - 46 (Gallup 30/7).

Hur det sen faller ut i valdeltagande och avgöranden på marginalen i några få svingstater om mindre än hundra dagar är en annan sak.