söndag, augusti 12, 2012

Valkommentar: Ryan inte Romneys räddning

På avstånd är det svårt att förstå logiken i Romneys val av vice president-kandidat; Ryan - inte Rubio.

Paul Ryan är förvisso en kompetent och slagkraftig politiker som säkert kommer att mobilisera konservativa väljare. Hans tacktal ekar av det fokus den republikanska kampanjen har och måste ha: Obama har misslyckats i den ekonomiska politiken, med ökad arbetslöshet och fattigdom, trots väldiga växande underskott i den federala budgeten. Det är tid för förändring.

http://thepage.time.com/2012/08/11/the-ryan-speech/?xid=newsletter-thepagebymarkhalperin

Men mer än någon annan tänkbar kandidat symboliserar Ryan den impopulära kongressen och dess blockerande motsättningar, som politikerproffs utan "civila" meriter. Hans sparpaket är än mer kontroversiella och attraherar knappast de oberoende mittenväljare som ännu inte bestämt sig. Alltså: Ryan mobiliserar gissningsvis fler "liberaler" än "konservativa" som ändå aldrig skulle rösta på Obama. För Obamakampanjen är han en tillgång i det att man nu kan rikta sin negativa retorik mot Ryan snarare än Romney. Valet av Ryan förflyttar agendan till att handla mer om Obamacare, där den negativa opinionen redan är diskonterad, än om hur tillväxten ska återskapas.

Varför valde Romney då inte den populäre och minst lika karismatiske Floridaguvernören Marco Rubio, som kunde ha hjälpt Romney bland latinos och framförallt tippat över det jämna racet i viktiga delstaten Florida?

En förklaring kan vara de senaste opinionssiffrorna. Efter en lång tids stabilitet har Obamas negativa kampanj fått plötsligt genomslag: tre mätningar har nu Obama i ledning med sju-nio procent. Romney-kampanjen har med Ryan velat ladda om hela spelplanen. I nuläget med mindre än tre månader kvar ser det ut som McCains misstag 2008 i repris - Ryan är den nya Sarah Palin, fast smartare. Det illustrerar Romneys och McCains dilemma, svårigheten att behaga både den ideologiska kärnan till höger och den rörliga mitten. Den förstnämnda räcker inte för att besegra sittande president.