måndag, augusti 20, 2012

Kommentar: Putin bakom Georgienkriget

Länge har det påståtts av Rysslandsapologeter, mot bättre vetande, att invasionen i Georgien i augusti 2008 i själva verket bara var ett nödvändigt svar på provokationer i gränsområdena. Det borde vara svårare att upprepa denna propagandalögn nu när sanningen avslöjats - av Putin själv!

En film på youtube från ett möte med ryska makthavare visar hur invasionen planerades av generalstaben redan 2006 och godkändes av Putin 2007 - uppgifter som efter läckan nu bekräftas av Putin. Det säger sig själv att en sådan stor operation inte kan komma ur intet, inklusive beväpning och träning av separatisterna i de ockuperade provinserna, men de som vill tolka allt till det bästa för Kreml har länge kunnat hålla sig till propagandan.

Det gäller inte minst EU:s rapportör, den schweiziska diplomaten Heidi Tagliavini, som efter kriget påstod att orsaken var att ryska fredstrupper måste försvaras mot georgisk aggression. Frågan är vem som nu känner sig dummast: hon, Medvedev som hävdade att angreppet var hans beslut eller de svenska kommentatorer som trodde på Kreml, trots att det var uppenbart att Georgien-operationen var Putins sätt att markera mot spridningseffekter av västs stöd för demokratiseringssträvandena i den forna sovjetiska sfären.