tisdag, augusti 14, 2012

In memoriam: Johnny var en ljuständare

Vi skulle snart ha träffats på den moderata riksdagsgruppens höstupptakt, men nu blir en stol tom där, ty Johnny Munkhammar är icke längre ibland oss. Sista gången vi sågs var före sommaruppehållet efter en votering och man förstod hur illa det var; "jag kan inte gå och prata samtidigt, så vi står en stund här".

Johnny var en rätt ny bekantskap. Första gången vi träffades satt han i ledningen för Liberal Debatt och bad om en artikel som snart levererades. Jag följde hans förkunnelse genom åren och det var därför ingen överraskning att han till slut hittade hem till moderaterna. Före valet 2010 sökte han goda råd som nybliven riksdagskandidat och jag hade inga svårigheter att övertyga honom om att hans uppgift var att fortsätta hålla den skarpa ideologiska profilen när han väl hade passerat det svåraste hindret i karriären: provvalet i Stockholms län.

Så blev han också snabbt den som hade de skarpaste inläggen på gruppmötena, i sina specialämnen. Sådana individer behövs i en miljö som domineras av daglig hantering, oftast av mer praktisk-taktisk inriktning, men Johnny tappade aldrig fokus; Sverige skulle liberaliseras, vare sig det ville eller inte.

Samtidigt förstod han sitt nya sammanhang och skrev i en av sina sista artiklar att partier inte är tankesmedjor, i Svensk Tidskrift för någon vecka sedan:

http://www.svensktidskrift.se/?p=45607

Under tiden som chef för Timbro valde jag en stiliserad fyr till tankesmedjans logotype, enligt parollen "Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus istället!". Johnny Munkhammar personifierade uttrycket, en ljuständare som få andra. Länge kommer det att lysa från den slocknade stjärnan.