tisdag, augusti 21, 2012

Artikel: Valdramatik i Georgien (SNB)

Lagom efter fyraårsminnet av den ryska invasionen i Georgien i augusti 2008 drar det ihop sig till valrörelse, med en ryskanknuten mångmiljardär som uppstickare i oppositionen. I en artikel för Svenska Nyhetsbyrån kommenterar jag läget:

Georgien står inför dubbla val, till parlamentet i oktober och presidentval ett år därefter. Vad angår oss saken? Bara det att den forna sovjetrepubliken numera tillhör vårt närområde och efter befrielsen från det ryska oket utgör en aktiv partner i Europasamarbetet. Den ryska invasionen av Georgien 2008 väckte förvåning hos dem som levde i tron att det nya Ryssland hade blivit en demokrati som givit upp sina aggressiva imperieplaner. Det fromma antagandet fick en uttrycklig dementi av verkligheten.
I skuggan av Syrienkriget har det potentiellt explosiva läget i Georgien inte uppmärksammats i svenska medier. Det ryska intresset har materialiserats inne i landet i form av mångmiljardären Ivanisjvilis så kallade drömparti som vill ta makten från Saakasjvili, premiärministern som president Medvedev 2008 klargjorde Kremls inställning till: "Han existerar inte för oss. Han är ett politiskt lik."
Nu förbereder rysspartiet sina anhängare på gatustrider efter valet genom att påstå att valfusk förbereds. Sådan propaganda tillämpades av likasinnade grupper i Tbilisi före den ryska ockupationen av Abchasien och Sydossetien för fyra år sedan.

Ivanisjvili har spetsat till läget genom att hänvisa till egna opinionsmätningar som skulle visa att han kommer att få två tredjedels majoritet. Eftersom vanliga mätningar visar det omvända låter Kremls eko som om man efter klassiskt mönster håller på att konstruera en ursäkt för väpnade ingripanden utifrån.
Ivanisjvili har en hygglig kampanjkassa, fem miljarder dollar enligt affärsmagasinet Forbes. Det är mer än den georgiska statsbudgeten, pengar han tjänat ihop i Ryssland. Nu vill han ena oppositionen mot den västorienterade regeringen som han hävdar kom till makten via valfusk. Att de utländska valobservatörerna fann valresultatet korrekt (53 procent för Saakasjvili) är inget som bekymrar oligarken.

Hittills har han vunnit stöd bland dem som kallar sig republikaner och fridemokrater som tillsammans samlar hela tre mandat i parlamentet. Något samarbete med den egentliga oppositionen, kristdemokraterna, vill han inte ha eftersom dessa bedriver normala förhandlingar med regeringen. Det har alltså gått lite trögt i starten för herr Ivan, men eftersom han har erbjudit sig att köpa alla medier kan det väl bättra sig.
Skulle ett maktövertagande inte gå den lagliga vägen står andra medel till buds. Tecken på en rysk uppladdning har noterats under våren, under täckmantel av Kremls planering för en konfrontation mellan väst och Iran. Militära uttalanden och truppförflyttningar, liksom planerade övningar och utplacering av ny materiel, tolkas i väst som att Kreml håller en option till förnyat våld i regionen öppen.
Visst låter det logiskt; Putin skulle behöva ett nytt krig för att stärka sin sviktande ställning. I det långa perspektivet handlar det om att återföra främst Baltikum, Georgien och Ukraina till den ryska sfären. Och blitzkrieg har Ryssland visat att kapaciteten räcker till. Den har inte försvagats sedan 2008, tvärtom.