tisdag, juli 10, 2012

Kommentar: Regeringsskifte på gång

Få svenska medier har speglat omsvängningen i opinionen i Norge, etablerad sedan länge. Enligt den senaste mätningen (Norstat 10/7) är Höyre största parti med över 32 procent medan Stoltenbergs parti inte längre tar sig över 30. Tillsammans med ett Framstegsparti kring 18 procent skulle Höyre kunna samla en absolut majoritet på Stortinget, 93 mandat av 169.

http://www.tv2.no/nyheter/politisk/helblaatt-flertall-paa-ny-maaling-3803281.html

Siffrorna bekräftar läget i en liknande mätning härom dagen (Sentio 9/7), medan en äldre mätning (TNS Gallup 2/7) fortfarande har Arbeiderpartiet som nr 1, dock även där klar borgerlig övervikt i opinionen.

Regeringsskifte, alltså - om det vore val idag. Men det är ett tag kvar till nästa års stortingsval, och högerledaren Erna Solberg vet som tilltänkt regeringsbildare att framförallt kompliceras regeringsfrågan av att de mindre tidigare allianspartierna Venstre och Kristelig folkeparti (båda kring 5 procent) inte vill göra sig beroende av Frp.

Väl så avgörande för framtiden kan vara att regeringskoalitionens småpartier tagit stryk av regerandet: vänsterpartiet SV och Senterpartiet pendlar kring strecket i olika mätningar. Kommunister och gröna är knappt mätbara längre.

Bra land, det där.