fredag, juli 13, 2012

Kommentar: Putin censurerar Internet (BBC)

Steg för steg stryps nu rörelsefriheten för all opposition i Ryssland. Härom dagen togs ett nytt steg för censurering av Internet via en ny lag i duman, vilket bland annat ledde till att Wikipedia stängdes för en dag som markering för att inte riskera ingripanden.
http://www.bbc.com/news/technology-18805039

Civil Rights Defenders har just slagit larm om hoten mot Igor Kalyapin, ordförande i den ryska MR-organisationen Interregional Committee Against Torture, som förhörs av åklagare för påstådda avslöjanden av statshemligheter i samband med medierapportering av brott begångna av polis i Tjetjenien.
http://www.civilrightsdefenders.org/sv/news/statements/protect-members-of-the-joint-mobile-group/

Internationella Pressinstitutet varnar för nya angrepp på mediefriheten med anledning av ny lagstiftning som återkriminaliserar förtal. Ryssland avkriminaliserade brottet för bara något år sedan, men myndigheterna vet redan att konsekvenserna blivit sådana att hårdare tag måste till för minska yttrandefriheten.
http://www.freemedia.at/home/singleview/article/russian-legislator-introduces-bill-to-re-criminalise-defamation.html

I denna flod av ökad repression ska framförallt noteras greppet att jämställa organisationers stöd från utlandet med spioneri för främmande makt (Financial Times 12/7). Gäller det även Amnesty International? SIDA:s biståndsprojekt?
http://uk.reuters.com/article/2012/07/06/uk-russia-ngo-idUKBRE8650XX20120706