tisdag, juli 17, 2012

Kommentar: Nytt läge för Försvarsberedningen

Från Moskva endast dåliga nyheter. Myndigheternas agerande i samband med översvämningarna i Krasnodar-regionen, som krävde 160 liv, är typiska för ett alltmer totalitärt samhälle där begrepp som respekt för människoliv och ansvar inför väljarna saknar betydelse. Och det är i den regionen vinter-OS ska hållas 2014, på sommarorten Sotji!

Inte undra på att Putin nu driver igenom lagar med nya hårdare straff och aktioner mot all opposition. De nya demonstrationslagarna medger t ex böter på en årslön för "otillåtna" protester. Razzior i hemmen hos kända ledare med beslag av datorer och mobiler har samma syfte - att avskräcka från användande av yttrandefrihet. Bloggaren Alexej Navalny kallar läget "en återgång till 1900-talet" (The Economist).

I Novaja gazeta (25/6) skriver krönikören Kirill Rogov att 200 utredare har satts att förbereda åtalen mot demonstranter på Bolotnaja-torget den 6 maj, en massrättegång ägnad att sätta en norm för det tillåtna som folk förstår, ungefär som skenprocessen mot Yukos fängslade ägare Chodorkovskij skulle skrämma affärsmännen till lydnad.

Åtalen grundas på artikel 212 och 318 i brottsbalken, där den första rymmer "utövande av våld, ödeläggelse, mordbrand, skadegörelse på egendom, användning av skjutvapen, sprängmedel eller spränganordningar samt väpnat motstånd mot tjänsteman". Vid razziorna i hemmen letar man också efter innehav av vitt tyg, en symbol för Putinmotståndet. Vilket hot!

Rogov menar att det inte bara handlar om att fängsla ledarna utan att återskapa känslor från Stalin-tiden i hela samhället: "Det handlar också om att hos medborgarna skapa en känsla av att framförandet av oppositionella övertygelser, politisk aktivism och varje uttryck för proteststämningar placerar dig i ett farligt område, där en kedja av dig helt oberoende antaganden och underlag mycket lätt och enkelt kan leda till fängelse."

Det finns en taktik bakom, enligt Rogov: "Till skillnad från Lukasjenko, som utdelade ett snabbt och omfattande slag mot sina motståndare, grupperar Vladimir Putin sin repressiva front långsamt och stegvis och försöker hela tiden känna av marken och vänja allmänheten och eliten liksom det internationella samfundet vid att processen är oundviklig och ”laglig”... Det gäller att ”kriminalisera” oppositionen hos den allmänna opinionen och på så sätt vänja den vid tanken att fängelsestraff för ledarna är oundvikligt."

Så agerar en desperat statsledning när förtroendet försvinner. Det är den nya situation som den svenska försvarsberedningen ska ta ställning till när man bedömer vårt försvars kommande prioriteringar. Kanske är det viktigare vad som händer i Moskva än i Kabul?