måndag, juli 16, 2012

Valkommentar: Han blir president i USA

Snart avgörs vem som ska styra USA de kommande fyra åren. Sittande president har alltid ett övertag i agendasättningen, om inte skandaler kring hans regim fyller medierna och så är inte fallet. Mot sig har han förstås ansvaret för en sviktande ekonomi - "it´s the economy, stupid" - som i Obamas fall är en rysare och utgör kärnan i Romneys kampanj.

Efter en tillfällig sommarpaus börjar väljarna inom kort fokusera. Karl Rove har intressanta siffror i sitt senaste nyhetsbrev, som visar att mönstret för fyra år sedan ger anledning att tro att det är nu dramatiken byggs upp i det tysta. 2008 ledde Obama stadigt under sommaren, med som mest nio procentenheter (49-40) i slutet av juli. Efter det republikanska konventet i början av september fick McCain ett tillfälligt lyft till 45-45. Därefter drog Obama ifrån och vann med 53-46.

http://www.rove.com/polling_notes/0000/0212/Polling_News_and_Notes_7_12_12.pdf

Men procenttalen kan vara förrädiska. Så jämnt som nuläget är - några procent hit eller dit i olika mätningar - avgör fördelningen i några få svingstater, och där är mobiliseringen utslagsgivande. Hittills visar mätningarna att registrerade republikaner är mer motiverade att till slut rösta, både jämfört med 2008 och med dagens demokrater.

Så frågan är hur många av de 70 miljoner som röstade på Obama 2008 som känner samma entusiasm fyra år senare, jämfört med de 60 miljoner som stödde McCain och nu enligt mätningarna funderar på Romney. I sin kolumn i Wall Street Journal visar Rove väljargrupp för väljargrupp att Obamas övertag har hyvlats ned.

http://www.rove.com/articles/397

Så små kan marginalerna vara mellan kandidaterna denna gång att de oberoende väljarna, independents, fäller utslaget. Och i denna grupp leder Romney (CNN 1 juli) med 49-42, trots Obamas överlägsna kampanjresurser och en intensiv svartmålning av Romneys förflutna som företagsrekonstruktör i Bain. Den som får dessa osäkra att rösta på sig den 6 november vinner.