söndag, juli 08, 2012

Kommentar: Bengtzboe på rätt spår (Svensk Tidskrift)

I Svensk Tidskrift har MUF-ordföranden Erik Bengtzboe skissat på ett ungmoderat budskap inför valet, väl värt att ta del av även för oss äldre MUF-are (1968-76).
http://www.svensktidskrift.se/?p=44970

Här nämns värnskatten som ett hinder som måste bort om man vill uppmuntra utbildning och företagande, i högsta grad "ungdomsfrågor" för den som vill motverka ung arbetslöshet. Även reformerade regler vid arbetsbrist och ingångslöner tillhör paketet.

Kanske kunde MUF, som nu verkar ha hittat en mer fruktbar linje än tidigare regim, också ställa sig i spetsen för kampen mot vänsterns vinstförbud i valfrihetsföretag? Det är i högsta grad ett intresse för nytillträdande på arbetsmarknaden att det finns alternativ till de etablerade offentliga f d monopolen inom vård, skola och omsorg. MUF vill se mer av privat arbetsförmedling, rimligen vinstdriven, men då måste också nya jobb finnas att förmedla. Inte blir det väl fler jobb för att vinster förbjuds i en viss sektor?

Att denna gamla socialistiska tanke nu sägs ha stöd av en majoritet i opinionsmätningar kan bara göra utmaningen mer intressant.